Vendéglátó gazdálkodás
Dudásné Baricza Margit - Poós Ferencné
ISBN: 978-963-637-3
Gyártói kód: KR-402
Megjelenés: 2013
A tankönyv Vendéglátó gazdálkodás címmel, a 10045-12 Gazdálkodás, valamint a 10053-12 Vendéglátó üzleti gazdálkodás modulok témakörei alapján dolgozza fel a vállalkozásokat érintő gazdálkodási ismereteket, felkészítve ezzel a vendéglátó szakmunkás tanulókat, valamint a vendéglátásszervező-vendéglős képzésben résztvevőket a szakmájuk gyakorlásához szükséges gazdasági ismeretekre. A mű megfelelő alapozó ismereteket nyújt továbbá a gazdálkodás témaköreiben a szakmunkás szakképzésre ráépülő vendéglátó üzletvezető üzleti gazdálkodás ismereteihez is.
A könyv első Vendéglátó gazdálkodás részében olyan szükséges ismereteket tárgyal, amelyek nélkülözhetetlenek a vendéglátó szakmunkás (szakács, pincér, cukrász, vendéglátó eladó) valamint a vendéglátásszervező-vendéglős gazdasági alapismereteinek elsajátításához.
A második Szakmai számítások részben kifejezetten a vendéglátással kapcsolatos tevékenységek gazdasági számításai kerülnek mutatjuk be.
Tartalomjegyzék
Bevezetés
I. Vendéglátó gazdálkodás
1. A gazdálkodás elemei, a piac
1.1. A gazdálkodás alapfogalmai, körfolyamata
1.2. A gazdálkodás piaci környezete
1.3. A gazdálkodás alapegységei, a nemzetgazdaság, a háztartások, a vállalkozások
2. A vendéglátásban jellemző vállalkozási formák
2.1. Vállalkozási formák, típusok
2.2. Vendéglátó vállalkozások alapítása, működtetése
2.3. A vállalkozások válságkezelése, megszűnése, átalakulása
3. Adózási, munkaügyi, készletgazdálkodási ismeretek
3.1. Az adókról általában
3.2. Munkaügyi ismeretek
3.3. Készletgazdálkodási ismeretek
4. Számviteli és ügyviteli alapismeretek
4.1. Számviteli alapismeretek
4.2. Ügyviteli alapismeretek
4.3. Nyomtatványok alkalmazása, kitöltése
5. Finanszírozás / Vagyon- és pénzgazdálkodás
5.1. A vállalkozások vagyona, a vagyon kimutatása
5.3. A fi nanszírozási formák
5.4. Bankrendszer és pénzintézeti kapcsolatok
5.5. Üzleti terv, üzleti beszámoló
II. Szakmai számítások
1. A statisztika alapjai, a viszonyszámok, mérték egységek, átváltások
1.1. Statisztikai alapfogalmak
1.2. Viszonyszámok
1.3. Mértékegységek és átváltások
2. Alapvető vendéglátó szakmai számítások
2.1. Tömegszámítások
2.2. Veszteségszámítások
2.3. Tömeggyarapodási számítások
2.4. Anyaghányad számítás
2.5. Energia- és tápanyagérték számítás
3. Árképzés
3.1. Az árak kialakításának általános szempontjai
3.2. Az árpolitika
3.3. Az árak nagyságát befolyásoló tényezők
3.4. Árképzési módszerek
3.5. A termékek árkialakítása
3.6. Árképzési módszerek a vendéglátásban
3.7. Az árképzés során az általános forgalmi adó (áfa) elszámolása
4. Létszám- és bérgazdálkodás
4.1. Létszámgazdálkodás
4.2. Bérgazdálkodás
5. Bevételelemzés, költség és jövedelmezőség számítás
5.1. A bevétel fogalma, elemzése, általános forgalmiadó-számítás
5.2. Költség fogalma, költséggazdálkodás
5.3. Az eredmény fogalma és kiszámítása
6. Készletgazdálkodás
7. Elszámoltatás
7.1. Raktár elszámoltatása
7.2. Termelés elszámoltatása
7.3. Értékesítés (üzlet) elszámoltatása
7.4. Standolás
Fogalomtár
Irodalomjegyzék
Iratminták
Mellékletek
(20180105)